Är din bil i svart?

SvartHar din bil färgen svart? I så fall är du en av 22.576 bilägare i Sörmland som kör i svart. Det gör att den svarta kulören på bil har ohotat flest personbilar i länet. Som god tvåa kommer de vita bilarna som är 21.200 till antalet tätt följt av de röda bilarna som kan räknas till 21.182 i länet.

Allt detta går att utläsa i en sammanställning som Transportstyrelsen gjort om färgerna på totalt 178.997 personbilar i Sörmland. Som med mycket annat så går det även mode i färgvalet av bilar. En vit bil har under de tre senaste åren varit det klart vanligaste valet. Då ska man ha i åtanke att för 10 år sedan så var vita bilar helt ute enligt Transportstyrelsen.

Vilken färg är du minst förekommande på bilar i länet nu? Lila, som endast 352 bilar har. Det finns givetvis nyanser av de olika färgerna som förekommer i bilregistret. Flest nyanser har färgen grå, som också förekommer som silver, ljusgrå och mörkgrå. Kombinationer av nyanserna i grått gör den till överlägsen etta i antal. Och då handlar det om att så många som var tredje bil i Sörmland har någon sort av grå färgnyans.

De vanligaste bilfärgerna i länet näst efter svart, vit och röd är i turordning grå och silver. De fyra bilfärger som är minst förekommande innan lila är i turordning mörkbrun, orange, okänd och ljusgul.