Hur ofta uppsöker du din tandläkare?

dentist-428642

Hur många som har uppsökt sin tandläkare under de senaste två åren skiljer sig procentuellt mellan Sörmlands kommuner. Det visar statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt. I Trosa kommun, med sina 77,9 procent, så har den vuxna befolkningen varit duktigast på att gå till tandläkaren under de senaste två åren.

I Flen är man sämst med sina 68,7 procent. Rent generellt så kan det konstateras att vi i Sverige har en hög andel av befolkningen som uppsöker tandvården regelbundet. Men variationer finns regionalt.

Högst andel av medborgare som besöker tandvården regelbundet finner vi i Halland, medan Norrbotten uppvisar den lägsta andelen besök. Orsakerna till att tandläkarbesöken uteblir är flera. T.ex. så kan brist på tillgänglighet, långa avstånd och brist på tandvårdspersonal göra att man ”skippar” tandläkaren.

Även socioekonomiska faktorer mellan olika kommuner påverkar besöksfrekvensen. Utlandsfödda, arbetssökande och personer med låg utbildning besöker mer sällan tandvården. Undantaget uppvisar Stockholms län där det trots en hög tandläkartäthet råder en relativt låg besöksfrekvens.colgate-88030_960_720Procentuellt av medborgarna i Sörmlands kommuner som regelbundet har uppsökt tandvården inom de senaste två åren: Trosa 77,9 – Strängnäs 75 – Nyköping 73,8 – Katrineholm 72,9 – Gnesta 71,9 – Vingåker 71,5 – Eskilstuna 71,3 – Oxelösund 70,5 – Flen 68,7 –