Svenskt Stål AB miljösatsar på interna transporter

drops-of-water-578897_960_720

Svenskt Stål (SSAB) miljösatsar på att få sina interna transporter koldioxidfria. I ett unikt projekt med en budget på 10 miljoner kronor så ska företaget under två år testa interna transporter med drift från vätgas och bränsleceller. Med masugnstillverkning i Oxelösund och Luleå så tillhör SSAB ett av de företag som släpper ut mest koldioxid i Sverige. Redan den 1:a september i år meddelade man viljan att utreda om huruvida det går att ersätta fossilt bränsle mot vätgas i ståltillverkningen.

Med främst fossila bränslen drivs idag ett 50-tal fordon för interna transporter på SSAB i Oxelösund. I projektet ska bland annat en 14 ton tung gaffeltruck drivas med vätgas och förses med bränsleceller. Utsläppet som blir är endast vatten. Utvecklingen för en förändring görs i samarbete med forskningsinstitutet TFK och Kalmar, en del av Cargotec. Till största del kommer miljösatsningen att finansieras av SSAB, Energimyndigheten och Kalmar.