Prideflaggan sprider sina färger till fler städer

dsc_0094

År 2016 arrangerades evenemang i regnbågens färger runt om i Sverige. I över 40 städer kunde man se dessa evenemang och nästa år kommer fler städer att kunna vifta med regnbågsfärgade flaggor. En av städerna som är nya för nästa år är Katrineholm, som även firar 100 år. Katrineholm satsar stort på att få en hbtq-certifiering och planerar en Pridefestival tillsammans med RFSL.

Julian Yderbo och Robin Paulonen är eldsjälarna och drivkraften i Katrineholm och Pridefestivalen. Man har beslutat sig för att paraden skall gå av stapeln den 5 maj 2017. Men det är mycket att planera och checka av innan dess. En gång i veckan åker man runt och träffar andra arrangörer i olika städer för att få tips och råd i sin egen planering. För Pridefestivaler är inte bara en parad, det skall hända saker runt omkring och musiken är extremt viktig.

Pride skedde från början bara i storstäderna men har med tiden spridit sitt budskap till mindre städer. Även mindre städer har parade och det handlar helt enkelt om att sprida ett budskap. Det handlar om jämställdhet, gemenskap, stolthet men också om en kamp. Tidigare har Katrineholm inte varit så drivande i frågor om hbtq, men nu har man bestämt sig för hbtq-certifiering. Detta gör man via en utbildning av RFSL och man hoppas att man nu är på god väg.

dsc_0384

Historiska årtal för Pride

1971 höll man den första demonstrationen i Sverige för homosexuellas rättigheter. Detta skedde på Drottninggatan i Örebro och arrangerades av Gay Power Club, som är en sexualpolitisk förening.

1977 Startades Frigörelsedagarna i Stockholm av RFSL. Men hade demonstrationer, seminarier och uppträdanden. Detta evenemang döptes senare till Frigörelseveckan och Homoveckan.

1998 Ersattes Frigörelseveckan av Europride i Stockholm. Man bildade även organisationen Stockholm Pride. Stockholm Pride arrangerar just Stockholm Pride årligen sedan detta år.

2006 Var första året man hade Pridefestival i Eskilstuna. Evenemanget är uppskattat och växer för varje år.

2016 Firade Pride 10 år i Eskilstuna och man hade då äran att få visa upp Ecce Homo utställningen i Klosters kyrka.

Mer information finner man på RFSLs hemsida.