NASA har problem med rymdbajset

challenger-space-shuttle-1102029_960_720Rymdbajset på vägen till och från rymdstationen ISS har varit och är ett problem för den amerikanska rymdstyrelsen NASA. Dagens lösning på problemet då ”naturen kallar” är helt enkelt den jordnära blöjan. Kanske inte den mest hälsosamma då blöjeksem är en realitet hos de moderna rymdfararna.

Har du en idé på en lösning på hur urin, avföring och menstruationsblod kan transporteras bort från en kropp som är instängd i en tryckdräkt? Då har du en fin belöning att hämta hos NASA. Idén ska kunna lösa hur en rymdfarare på ett smart hands-free sätt i sex dagar kan ta hand om sitt personliga avfall. Utlovad belöning för en lösning på rymdbajs-problemet är på cirka 275.000 kronor.

Pengarna är dock inte lättförtjänade. Det är nämligen så att vätskor i tyngdlöst tillstånd kan fästa vid ytor, och den fasta avföringen kan lätt sväva bort. Fram till den 20:e december kan du skicka din idé och lösning till den amerikanska rymdstyrelsen NASA.