Ju fler kockar desto bättre soppa

leek-791816_960_720Kockar är enligt branschorganisationen Visita ett av de största bristyrkena i Sverige. Uppemot 5.000 av denna yrkeskategori behöver komma ut på arbetsmarknaden de närmaste 7 åren. Den snabbt växande restaurangbranschen där allmänheten turistar mer och väljer mer att äta ute borgar för det behovet. Även kallskänkor tillhör de yrken där det är lättast att få jobb. Från Visita konstaterar man en kockbrist under flera år, och trenden framgent visar ingen förändring till det bättre utan snarare till det sämre.

Då kockar är nyckelkompetenser i många verksamheter i besöks- och restaurangnäringen. Om inte trenden vänder så kommer många av verksamheterna få lägga ned med konkurser som följd. Det är inget bra för svensk ekonomi och dess tillväxt. Genom det så kallade Eures-samarbetet så gör Arbetsförmedlingen vad de kan för att bistå efterfrågan. Via andra EU-länder så har drygt 200 kockar anställts i Sverige under de senaste 2 åren. Det är kockar från bland annat Grekland, Italien och Bulgarien.

europe-413102_960_720Men rekryteringen från andra EU-länder handlar inte bara om kockar. T.ex. så ingår även Ingenjörer till bil- och IT-branschen, sjuksköterskor och apotekare i den skara av mer än 2.000 personer som rekryterats till Sverige genom Eures via Arbetsförmedlingen.