Metallica

Metallica bildades i Los Angeles 1981 av dansken Lars Ullrich som spelar trummor och amerikanen James Hetfield som spelar gitarr och sjunger. På första albumet ”Kill em all” så spelade Dave Mustaine lead gitarr och Cliff Burton bas. Dave Mustaine blev sparkad från bandet ganska direkt efter dom släppte albumet, på grund av hans missbruksproblem, och blev ersatt av Kirk Hammet som spelar med Metallica än idag.

Cliff var med på ”Ride the lightning” och ”Master of puppets” albumena. Han dog 1986 i en bussolycka i Sverige, en bit utanför Ljungby. Han ersattes av Jason Newsted, som senare hoppade av bandet år 2001, men var med och spelade in albumen ”Black Album”, ”Load” och ”Reaload”.

Black album brukar ofta anses vara den sista klassiska Metallica skivan, då dom bytte musikstil ganska rejält efter den. Dom spelade in ”St. Anger” plattan med deras producent Bob Rock på bas, men detta album var deras minst framgångsrika. Kort efter Albumet släpptes blev Robert Trujillo basist, och är fortfarande det idag.

2008 släpptes ”Death Magnetic”, den gick upp på första plats i försäljnings listorna i USA och Kanada.

2016 kom ”Hardwierd… To Self Destruct” och låter lite mera som det klassiska Metallica.

Missa inte programmet med Metallicas underbara toner på Radio Eskilstuna 92,7, idag 11.00.