Eskilstuna betalar mest i länet för inhyrd personal

För inhyrd personal är det Eskilstuna som har högst kostnader bland kommunerna i Sörmland. Detta konstateras i en undersökning som Dagens Samhälle låtit göra med hjälp av Statistiska Centralbyrån (SCB). Siffrorna visar att kostnaderna totalt i hela Sverige ökat med hela 40 procent i en jämförelse med åren 2014 och 2015. Ökade svårigheter att hitta kompetent personal uppges vara orsaken till den markanta ökningen. Yrkeskategorier som nämns är bland annat lärare, socialsekreterare, läkare och förskollärare.

Sammantaget så levererade bemanningsföretagen i Sverige tjänster till kommunerna för hela 1,2 miljarder kronor. Av den totala kostnaden så spenderade Sörmlands kommuner 45,3 miljoner kronor. Stockholms kommun ligger i topp i Sverige med 249 miljoner kronor. Eskilstuna kommun toppar listan i Sörmland med 15,7 miljoner kronor. Kostnader för inhyrd personal i övriga Sörmlandskommuner är i miljoner kronor: Strängnäs 7,7 – Flen 7,5 – Oxelösund 4 – Katrineholm 3,3 – Vingåker 2,1 – Trosa 2,1 – Gnesta 1,8 – Nyköping 1,1.