Kylan drabbar även våra djur på olika sätt

hund, katt, snö

Det är kallt även för våra djur under vintern. Det är därför viktigt att man är observant på sina djur nu när kylan drabbar hela landet. Anpassa hundpromenaderna, låt utekatterna komma in och värma sig och håll koll på vattnet utomhus så det ej fryser.

Om du tittar på en utekatt, så ser du på deras öron om de lyckats komma undan kylan. Dom förfryser nämligen kanterna på öronen lätt. Promenera med hunden ständigt så att den håller igång och inte blir kall när du är ute. Anpassa även promenaderna och var inte ute lika länge som vanligt. Man ska under inga omständigheter låta hunden vara fastbunden utanför butiken i dessa temperaturer som råder.

Hästar, snö

När det gäller hästar så klarar sig kallblodiga hästar riktigt bra. Dom har mer päls som växer sig längre och tål därför kylan bättre. Medan fullblodshästar som har tunnare päls och därför inte klarar sig lika bra. Har de dålig kondition eller är magra fryser de lättare, än en häst i god kondition. Man skall aldrig släppa ut en blöt häst, vare sig den är blöt av vatten eller svett. Låt dem torka först.

Utomhus bör hästen ha täcke på sig och man kan även ge dem lite extra grovfoder om de skall vara ute större delen av dagen. Detta hjälper då hästen att hålla värmen. Regn och kalla vindar är oftast värre för hästar än torr kyla. Dessutom tycker hästar att det är trevligt med kalla vinterdagar då solen skiner. På sommaren finns det flugor, bromsar och getingar som stör hästarna, så kylan är att föredra för hästar. Men man bör ta det lugnare med träningen, speciellt om hästen inte är van vid dessa kalla temperaturer. Vattnet som finns ute i hagarna får man vara extra noga med, så att det ej fryser.

Så glöm inte bort att kylan även drabbar våra djur på olika sätt.