Sex Pistols

Sex Pistols är ett punkband från England. Det bildades 1975 av John Lydon, också känd som Johnny Rotten (sång), Steve Jones (gitarr), Paul Cook (trummor) och Glen Matlock på bas. Glen lämnade bandet 1977 och blev ersatt av Sid Vicious. Samma år släppte dom albumet ”Never Mind The Bollocks” som är deras enda studio album.

Första singeln från albumet ”Anarchy in the U.K” kom 1976 och blev bannad från BBC, för den ansågs vara för kontroversiell. Den andra singeln ”God Save the Queen” förbjöds på radio och hamnade på andra plats bland de mest sålda singlarna. Men namnet på låten och bandet censurerades. Sångaren Johnny Rotten blev attackerad och knivskuren flera gånger. Johnny Rotten hoppade av bandet efter en spelning i San Francisco 1978.

Den 12 oktober 1979 hittades Sid Vicious flickvän Nancy Spungen död i ett hotell i New York och Sid blev misstänkt och arresterad för mordet. Han släpptes mot borgen den 1 Februari och hittades död dagen efter av en överdos.

Sex Pistols har gjort ett antal återföreningar med original medlemmarna, år 1996, 2002, 2003, 2007 och 2008.