Det finns lagar och regler för fyrverkerier

Fyrverkeri

Det finns en säkerhet i att man måste vara arton för att köpa fyrverkerier. Även finns det lagar som säger vilka dagar och tider man får avfyra dessa fyrverkerier, om man inte söker ett extra tillstånd hos polisen. Genom åren har flertalet olyckor skett med dessa farliga pjäser som vi så gärna tänder. I Eskilstuna har man dessutom haft informationskvällar om hur man hanterar fyrverkerier och vad man skall tänka på.

Butikerna som säljer dessa pjäser har fått tydliga direktiv runt om i landet. Dessutom har man beslutat att endast sälja dessa produkter från 27 december till 31 december. Man måste vara arton för att ha rätt att handla, inneha och skjuta av fyrverkerier. Man måste se till att pjäserna inte skadar människor, bebyggelse och natur. Dessa föreskrifter bör man följa för allas skull.

Visste ni att varje år skadas runt 100 personer riktigt allvarligt. Det är allt från brännskador och sårskador till bort smällda fingrar och skadade ögon. 20 av dessa måste dessutom stanna kvar på sjukhusen för eftervård. Fyrverkerierna kan även orsaka bränder och stora skador om man hanterar dem fel. Som vuxen och förälder har du ansvar för dina barns handlingar och begår ett brott om du köper fyrverkerier till ditt barn att bruka.

Fritidsgården i Skiftinge fick stänga i tisdags

Detta med anledning av att några hade skjutit raketer och smällare in i fritidsgårdens lokaler. Denna gången gick det väl och ingen person kom till skada. Men bara tanken på vad som kunde ha hänt förbryllar många. Ungdomarna hade även tidigare under kvällen smällt av ett antal pjäser utanför vårdcentralen och pizzerian.

Viktiga råd

Var nykter när du hanterar fyrverkerierna.
Visa hänsyn mot såväl människor som djur. De kan bli skrämda av fyrverkerierna.
Kolla alltid att fyrverkeripjäserna är oskadda.
Håll aldrig en tänd pjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.
Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
Vänta med att gå fram till en pjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.