Företaget Grönska i Stockholm odlar stadsnära

BasilikaMitt i huvudstaden finns företaget Grönska som har stadsnära odlingar av örter och grönsaker i överblivna lokaler. Örter och grönsaker odlas utan tillgång på sol eller nyttjande av särskilt många kvadratmeter. Snart kan framtidens nära stadsodling förse oss med frukt och grönt som är lokalproducerad. Just nu samsas hundratals basilikaplantor på ett utrymme på några kvadratmeter.

Plantorna odlas vertikalt i ett hyllsystem, och de får sitt ljus från massor med små LED-lampor. Rötternas näring led i odlingslådorna undertill via en vattenlösning. Detta sätt att odla på kallas för hydroponisk odling. För närvarande säljer odlingsföretaget Grönska endast sin inomhusodlade basilika till en liten affärskedja i Stockholm.

Målet är att snart även kunna sälja örter, sallad och bär som hydroponiskt närodlas på höjden i flera svenska städer året runt. Sverige ska sluta importera och bli självförsörjande på grönsaker menar grundarna till företaget Grönska i Stockholm.