Kombinationen 123456 är vanlig bland lösenord

säkerhet nätet

Med jämna mellanrum påminns vi av IT-branschen att uppdatera våra lösenord. Men endast 6 av 10 byter sina lösenord och då endast en gång om året. Man bör byta lösenord betydligt oftare än så, exempelvis en gång i kvartalet. Sen bör man ej heller ha samma lösen på flera saker. När det gäller att finna ett säkert lösen som man sedan även kommer ihåg utan att skriva ned det på en lapp, det är då vi kommer in på det som är svårt för många.

Fortfarande ser man att det vanligaste lösenordet på nätet är kombinationen 123456. Många väljer även sitt födelsenummer eller sina barns namn. Detta gör att det är enkelt för den som vill att kapa de olika inloggningarna. Var femte datoranvändare har dessutom lösenordet uppskrivet på en lapp som sitter i närheten av datorn eller ligger i plånboken.

Tips

Välj ett ord som är lätt att komma ihåg, men svårt att lista ut. Använd gärna siffror i lösenordet och en eller flera stora bokstäver. Om du exempelvis vill använda dig av ordet festfixare så skriv det på ett unikt sätt som F3stfiXar3 eller FestFiksar3. Du kan också använda dig av ett översatt ord, som festfixare på somaliska om det är ett språk du egentligen inte kan, xisbiga qorsheeye.

Skriv lösenordet baklänges och lägg till en sifferkombination som bara du begriper, 20eraxiftsef17. Teman eller minnen kombinerat med årtal eller antal är också något att utgå efter. Att byta lösenord är av stor vikt för din egen säkerhet.

Enligt PC Magazine är dessa de tio vanligaste lösenorden:

1. password
2. 123456
3. qwerty
4. abc123
5. letmein
6. monkey
7. myspace1
8. password1
9. blink182
10. (Ens eget förnamn)