Årets majblomma är utformad och klar

 

I år har man gjort något helt unikt med utformningen. För första gången genom alla år, kommer majblomman nämligen att vara prickig. Den liknar i mångt och mycket en nyckelpiga, vilket är ett nyttodjur precis som majblomman är en nyttoblomma. En elva årig tjej vid namn Miranda i Luleå står bakom utformningen av årets majblomma.

majblomma 2017Många ideella organisationer med förankringar i runt 650 lokala medlemsföreningar, är med och säljer denna värdefulla och betydelsefulla blomma. Försäljningen startar den 6 april. Så vill du vara med och bidra till en bättre uppväxt för barnen så skall du alltså köpa majblommor. Ser du ett barn som säljer majblommor så kom ihåg att de bara säljer i ett par dagar så passa på, vänta inte.

Förra året fick man in 65 miljoner kronor. 2015 fick man in 63 miljoner och av dessa var 61 miljoner från försäljningen av majblomman. Majblomman delar sedan ut sina pengar till forskning för att förebygga, bota och lindra sjukdom, funktionsnedsättning och social situation bland barn. Omkring 80.000 barn runt om i landet är engagerade i försäljningen. Visst är det fantastiskt att barn hjälper barn, det är ju det detta handlar om.

Den första majblomman såldes redan 1907 och kostade då 10 öre. Det var Beda Hallberg som kom med idén att sälja majblommor, hon var engagerad i Göteborgs frivilliga fattigvård och värnade mycket om barn och ungdomar. Redan första året sålde man 139 000 majblommor och skänkte pengarna till att hjälpa tuberkulossjuka. Men även i USA, Indien och Kuba har man sålt dessa härliga majblommor.