Det var råttgift som låg bakom massdöden av änder

and

I Mariefred har man haft problem med antalet änder som samlats på en och samma plats. Strängnäs kommun satte redan i december upp en förbudsskylt för att stoppa matningen av änderna. Man ansåg att mängden änder skapade en sanitär olägenhet med sin spillning. Det fanns också en viss rädsla för att fågelinfluensan skulle kunna spridas.

Förra veckan låg mängder av änder döda på platsen och flera änder var döende. Man fick avsluta ändernas lidande och man räknade runt 150 stycken kroppar. Området rensades ordentligt på änder och man skickade in kroppar till SVA. Nu har man fått provsvaren som visar att två av tre änder haft råttgift i sig. Detta visade sig som ett svart och spannmålsliknande material i magsäcken på änderna.

Det är inte bara i år detta har skett. Samma sak skedde på samma plats förra året. Råttgiftet som fåglarna fått i sig är av den typen man skall bruka inomhus. Man konstaterar därför att detta inte är något änderna fått i sig av misstag. Att förgiftas är ett plågsamt sätt att dö på och man tycker att det är bedrövligt att folk behandlar djur på detta vis. Denna massdöd av änderna är anmäld till polisen.

Tidigare artiklar: 

Döda gräsänder i centrala Mariefred troligen förgiftade

Mariefred har problem med mängden änder