Fågelinfluensan finns i Sörmland

höns

Runt om i Sverige har man upptäckt fågelinfluensan, nu även i Sörmland. I Ängelholm har både höns och myskankor drabbats av sjukdomen som innebär onödigt lidande. Även Trosa har drabbats av fågelinfluensan, där har nämligen dvärghöns hos en privatperson drabbats. Dessa nya fall är konstaterade av SVA.

Tidigare har man funnit en del vilda fåglar som burit på smittan. Det är därför viktigt att de som har tamfåglar följer de regler Länsstyrelsen gått ut med. Tamfåglar skall hållas inomhus, har man svårigheter med det så är det ytterst viktigt att endast föda och vatten ges inomhus.

De fåglar som nu drabbats av sjukdomen kommer att avlivas och sedan sanerar man anläggningen de befunnit sig i. Jordbruksverket är inkopplade i dessa fall och man hoppas att även privatpersoner tar dessa regler på allvar. Det är ett fruktansvärt lidande för de tamfåglar som drabbas. Skydda tamfåglarna från de vilda fåglarna.