Hur ser inkomsterna ut för arbetare och chefer i Sörmland

företag

Vi tittar först på hur det ser ut för Sörmland i förhållande till hela Sverige. Jämför man andelen låginkomsttagare så hamnar Sörmland på femte plats bland de svenska kommunerna. Cheferna i Sverige har en genomsnittslön på 45.500 kronor, vilket är 5.300 kronor mer än de Sörmländska chefernas löner. I Sörmland ligger nämligen snittet på en chefslön på 40.200 kronor. Medan man i Stockholm som chef tjänar i snitt 52.000 kronor.

Kommunerna i Sörmland har även dom stora inkomstskillnader. Här ser man att Flen ökat sin andel med låginkomsttagare mest. Vilket gör att Flen ligger på sjundeplats på listan över svenska kommuner och ökningen på låginkomsttagare. Men Trosa ligger högt på listan över andel höginkomsttagare. Det gör att Trosa ligger bland de tjugo kommunerna i landet med högst andel höginkomsttagare.

Man ser också att de kommuner som ökat sin andel låginkomsttagare är de kommuner som tagit emot mest flyktingar. Så man tror inte att det handlar om löneskillnader egentligen utan att man istället fått in fler låginkomsttagare i kommunen. Inkomst- och socialförsäkringar har inte ökat i samma takt som lönerna.

Tittar man dessutom på chefernas löner och jämför kvinnor och män, så tjänar fortfarande männen i snitt 1.000 kronor mer än en kvinnlig chef. Hur man skall råda bot på alla dessa skillnader har man ingen lösning på. Men att man lyfter upp problemet är en bra bit på väg.