Bevisen hopas om att något är fel i våra hav

Bevisen om att något är fel i våra hav hopas. Det som på ytan med fina kustlinjer tycks vara svindlande vackert döljer en helt annan verklighet. Vid Kapstadens kust i Sydafrika så konstaterar marinekologer att stränderna innehåller över 400 plastbitar per kvadratmeter. Plastbitar som sedan återfinns i magen på sköldpaddor, fiskar och fåglar.

Tillsammans med sköldpaddor som döda spolats upp längs strandkanten ligger också de döda fåglarna. Fortsätter den här utvecklingen så riskeras det att finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050 enligt en marinekolog vid Kapstadens universitet som studerat problemet i 33 år. Det är de små vita plastbitarna som oroar marinekologerna mest.

Djuren stoppar i sig dessa i tron att det är föda. De förrädiska små plastbitarna fastnar i djurens magar då de inte kan utsöndras via spillningen. Det i sin tur gör att djuren svälter ihjäl då magstoppet av plastbitar lurar dem att tro att de ätit och är mätta. De dör helt enkelt av näringsbrist.

Förra veckan kunde vi läsa om en uppspolad val som gått samma öde till mötes. Forskare fann en mängd med plastpåsar i valens mage som den svalt. Människan måste börja förstå att det skräp som de slänger på marken till slut hamnar i våra redan plastmättade hav.