Byggandet av bostäder i Sverige ökar i en ojämn takt

Bostad

Byggandet av bostäder i Sveriges kommuner ökar överlag. Men enligt ny statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) så byggs det i väldigt ojämn takt över landet. Knivsta är den kommun som toppar listan på de kommuner som bygger flest lägenheter i förhållande till sin befolkning. SCB:s statistik visar att det under 2016 totalt påbörjades byggen av 63.100 bostäder. Inte sedan 1990 har så många bostäder byggts i Sverige.

I SCB:s statistik går att utröna att 9 av de 20 kommuner som relativt sett byggt mest de senaste 2 åren, står att finna i Stockholms län. Byggtoppen överlag domineras av större regioncenter. Knivsta och vårt sörmländska Trosa, som intar en hedrande 2:a plast i byggtoppen, är dock de lysande undantagen. De tre kommuner som toppar listan över sörmländskt totalt bostadsbyggande under de senaste 2 åren är Trosa, Eskilstuna och Nyköping. (Eskilstuna 496 bostäder).