Fettisdagen är äntligen här och många unnar sig en semla

semla

Man brukar säga att kärt barn har många namn och semlan är en av dem. Många unnar sig en semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller en hetvägg. Det betyder egentligen nästan samma sak. Het vägg är när man placerar semlan i ljummen mjölk, men alla är av ljust vetebröd och fyllda med mandelmassa och grädde även toppade med florsocker.

Men fettisdagen kallas även för blåmåndagen och betyder att det snart är dags för påskfasta. På 50-talet var det dessutom förbjudet att äta fastlagsbullar annat än på just fettisdagen. På den tiden bestämde nämligen jordbruksnämnden när semlorna fick säljas och hur mycket de skulle kosta. Om man som bagare trotsade dessa bestämmelser riskerade man böter.

I Norge och Danmark byter man ofta ut mandelmassan mot sylt och ibland använder man sig av vaniljkräm istället för grädde. I Finland brukar man dekorera semlan med mandelflarn och lite florsocker och även i Finland finns en syltvariant av semlan, som då endast dekoreras med florsocker. I Tyskland, Österrike och Slovenien fyller man semlan istället med plommon-, aprikos-, eller havtornssylt.

Jogga 45 minuter eller cykla i en och en halv timme 

En semla innehåller mängder med kilokalorier och många är oroliga för detta intag. Men om man balanserar intaget med motion så är det snabbt fixat. En semla motsvarar nämligen en och en halv timmer rask promenad, pingisspelande eller cykeltur. Vill man balansera upp detta i ett raskare tempo kan man istället jogga i 45 minuter eller springa i 30 minuter.