Nej men ”gå och bada”!?

Badanka

Men ”gå och bada”, så mycket? Kanadensiska forskare på universitetet i Alberta har utvecklat ett test som kan mäta förekomsten av urin i vatten. I två städer i Kanada har man nu genomfört över 250 tester i 31 simbassänger och badtunnor. Frågan som undersökts är hur mycket urin som det finns i en simbassäng. Forskningsresultaten har publicerats i tidskriften Environmental Science and Technology Letters.

En pool som rymde 830.000 liter vatten konstaterades i testet innehålla 75 liter urin. En mindre pool hade innehåll av 30 liter urin. Forskarna genomförde studien under 3 veckors tid där de mätte andelen acesulfamkalium i bassänger och badtunnor. Ämnet är ett sötningsmedel som går helt igenom kroppen vilket gör det till en optimal urinmarkör. I poolvattnet fann de halter av acesulfamkalium som var 570 gånger högre än vad som är i vanligt kranvatten.