Helgens spaning efter örnar gav resultat

havsörn

I helgen har man spanat efter örnar i Mellansverige. Detta utfördes mestadels på lördagen och på ett hundratal platser. Man menar att örnars mående reflekteras över hur miljön i sin tur mår. Flertalet ornitologer och frivilliga rapporterade sina iakttagelser till fältstationen Rördrommen vid Sörfjärden i Sörmland. På denna station satt 23 personer och tog emot alla siffror.

Trotts att vädret var emot dem så kunde man räkna in 154 havsörnar och en kungsörn. Detta anses vara bra siffror under rådande omständigheter. Förra året var vädret betydligt bättre och sikten god vilket resulterade i 30 fler örnar än i år.

På 50 år har det skett förändringar

Tittar man tillbaka till 1960-talet då örnen var utrotningshotad så ser vi enorma förändringar. Då fanns det 40-talet par i landet och nu finns det drygt 700 par. Så örnstammen har växt till sig i Sverige. Örnar är Sveriges största rovfågel och på 60-talet minskade antalet örnar beroende på miljögifter som DDT och PCB. Nu mår miljön bättre på många håll, trotts att det finns bekymmer på vissa platser.

Hur gör man när man räknar örnar?

Många yrkesfiskare lägger ut fiskrens och ställer sig sedan på en bra strategisk plats. Det är viktigt att välja en plats där man ser långt och har tydlig översikt. Fiskrenset lockar sedan till sig örnarna och då är det bara att räkna in dem.

Fler fiender än miljön

Men örnarna har inte bara miljögifter som fiende. Under helgen blev två örnar påkörda av tåg. Det ena var en kungsörn som dog direkt och den andra örnen klarade sig och flög vidare. Även en örn avlivades då den blev påkörd av en lastbil. De döda örnarna skickades sedan till Naturhistoriska riksmuseet för undersökning.