Det finns en risk för bevattningsförbud i Sörmland

brunn

Om inte vattennivåerna i grundvattnet ökar finns det risk för bevattningsförbud i Sörmland. Man ser nämligen ingen direkt vårflod, som man brukar se vid denna tidpunkt varje år. Nivåerna i grundvattnet är redan historiskt låga. För 40 år sedan hade man torrår och låg då på samma nivå som nu.

Flödet så här års brukar vara fem gånger så hög mot vad det är. Man känner sig bekymrade och varnar redan för möjligheten att det blir ett bevattningsförbud i sommar. Grundvatten nivåerna drabbar även våra sjöar. Vilket gör att båtarna lättare kan gå på grund.

Växterna har inte börjat suga upp vatten än. När de gör det kommer vattennivåerna sänkas ännu mer. Det man hoppas på är mer nederbörd. Har man enskilda brunnar bör man hålla koll på sina nivåer. Man bör också minska förbrukningen i den mån man kan. Hela samhällen kan även drabbas av bristen. Alla bör vara observanta och tänka till hur de förbrukar vatten.