Kvinnor får lägre pension än män

I Sörmland finns det stora skillnader när man tittar på pensionerna. Kvinnor får lägre pension enligt siffrorna från Statistiska centralbyrån. Men det handlar inte om att pensionssystemet är ojämställt. Inkomsterna under en kvinnas livstid är lägre än männens, vilket också leder till lägre pension. Det som dock är märkbart när man tittar på dessa siffror är skillnaden mellan kommunerna i Sörmland.

Vingåker som är en liten kommun har den lägsta skillnaden i Sörmland. Där får kvinnor endast 26 procent lägre pension än männen. Tittar man istället på vart skillnaden i störst så hamnar man i Trosa. Här är nämligen skillnaden hela 33 procent. Så kvinnorna i Trosa får 77.000 kronor mindre än männen i den allmänna pensionen.

Tittar vi på hela landet så är det även här skillnader på kvinnor och mäns pensioner. Kvinnorna i Sverige får i genomsnitt 29 procent lägre pension än männen. Ett orange kuvert i brevlådan får många att tänka till. Många har ett extra pensionssparande vid sidan av den allmänna pensionen. Men om lönerna blir mer jämställda skulle dessa skillnader inte längre finnas.