Nyhetssammanfattning v10 2017

Här sammanfattar vi intressanta nyheter i Eskilstuna under veckan från lördag till fredag, hämtat både från etunanytt.se och andra nyhetssajter i Eskilstuna.

Lördag 4 mars

Bra drag på spelmansstämman

Efter att ha huserat i KFUM:s lokaler under de senaste åren ägde jubileumsstämman nu rum i Eskilstuna seniorcenter. En passande lokal kan tyckas med tanke på den relativt höga medelåldern bland besökare och spelmän. – Det är ju så att det fortfarande är mest äldre som håller på.

Varför firar man den internationella kvinnodagen

På onsdag är det internationella kvinnodagen och vi börjar från början, för att förstå varför man firar den internationella kvinnodagen i Sverige. Dagen instiftades redan 1910, vid den socialistiska världsorganisationen Andra Internationalen på initiativ av Clara Zetkin. Men först 1977 beslutade FN om ett globalt firande.

Söndag 5 mars

Avslöjade trollringaren Fabian Fjälling öppet antisemitisk

I Eskilstuna-Kurirens uppmärksammade granskning ”Den svenska trollfabriken” framgår att ett antal personer i det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige under falska namn ringt upp opinionsbildare och journalister under flera år. Samtalen har spelats in och sedan lagts ut på nätet efter kraftig redigering. Syftet har bland annat varit att framställa de intervjuade på ett ofördelaktigt sätt.

KÄBBEL

Värnplikten ska återinföras, om än i mycket begränsad omfattning och långt ifrån den allmänna som med tre rösters övervikt togs bort när riksdagen för sju år sen avskaffade värnplikten. Samma borgerliga politiker som då ansåg att avskaffandet var höjden av statsmannakonst är idag lika glada för att den ska återinföras.

Måndag 6 mars

Idrott och kultur utvecklas nu i hela Eskilstuna kommunkoncern

Enligt planer så ska nu idrott och kultur utvecklas i hela Eskilstuna kommunkoncern. Ett utmanande ”från ord till handling” tar med andra ord nu sin början. I tid så sträcker sig de båda planerna mellan 2016 till 2021. De ska bidra till att nya målgrupper upptäcker kultur- och idrottsutbudet, samtidigt som de bidrar till en bättre folkhälsa.

Hemsjukvård kan bli gratis

Personer över 18 år som bor i ordinärt boende kan slippa betala för hemsjukvård från 1 juli i år.

Tisdag 7 mars

Flera olyckor i snöovädret

Det kraftiga snöfallet ställde till det ordentligt i trafiken under tisdagen. Bland annat inträffade flera olyckor på E 20 i Eskilstunatrakten under förmiddagen.

Han tog månadens läsarbild

Ralf Aspö, 59, hörde en smäll utanför fönstret, blev nyfiken och gick ut och tittade. En stund senare såg han en buss som kraschat rakt in i ett garage. Nu belönas han av Eskilstuna-Kuriren för att ha tagit Månadens läsarbild i februari.

Onsdag 8 mars

Eskilstuna hårdsatsar mot kvinnovåldet – men ligger högt i statistiken

Fler kvinnor i Eskilstuna, sett till folkmängd, har anmält att de utsätts för brott jämfört med Region öst och Sverige. Samtidigt storsatsar kommunen för att stoppa våldet. – Det är ju yttersta beviset på att vi inte är jämställda, säger Sofie Tenser, kvinnofridsutvecklare i Eskilstuna.

Nu har vinterkräksjukan mage att toppa

Vinterkräksjukan härjar med mångas magar nu. Men förmodligen toppar den nu med 198 frivilligt inrapporterade fall under vecka 8 enligt Folkhälsomyndigheten. Mörkertalet med antalet fall är nog stor eftersom många vinterkräksjuka inte rapporteras. Säsongen denna gång har varit utdragen i en jämförelse med de två till tre veckor som annars är normalt.

En fantastisk blueshistoria!

”Onsdag 8 mars 10.00-11.00 Scenkonst Sörmland underhåller med programmet ”En resa genom Blueshistorien” på mötesplatsen för seniorer i Nyfors” stod det i ett informationsblad som en av eFOLKETs reportrar fick i händerna. Platsen visade sej vara Underhund i Nyfors. Det var bara att sätta sej på cykeln och trampa dit, ämnet var ju minst sagt intressant.

Torsdag 9 mars

63-åring misshandlad på Sveaplan

En 63-årig man fick en smäll i ansiktet så att en blånad uppstod vid ena ögat, säger Eric Björkholm, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen. Någon misstänkt gärningsman var vid 16-tiden inte gripen. – Men vi har koll på vem det är. Det är en man som känner brottsoffret och som dessutom är känd av polisen sedan tidigare, säger Eric Björkholm.

OBS! Älgar på vägen

Just nu befinner sig älgar på vägen. Infarten till Vilsta har besök av dessa gigantiska och ståtliga djur. Bilarna har problem att ta sig förbi och flera gånger har älgarnas liv varit i fara. Polisen är kallad till platsen. Men det är bra om ni är uppmärksamma och larmar så att ingen kommer till skada.

Rädda barnens ungdomsförbund i Eskilstuna föreläste på ABF

Rädda barnens ungdomsförbund i Eskilstuna har legat på is länge, men i somras startades den upp igen. Med endast fyra envisa personer i början, har vi nu expanderat till sex personer i styrelsen och ett flertal medlemmar som vi kallar våra barnrättskämpar.

Fredag 10 mars

Roger Pihl vill lyfta lokala företag till nya höjder

Roger Pihl, som bland annat är arbetande styrelseordförande i lager- och logistikföretaget Pihls, har varit ledamot i Företagarna Eskilstuna-Torshälla i två år, men att bli ordförande för organisationen var inget han planerade. Det var när tidigare ordföranden Jens Persson bestämde sig för att lämna posten som Pihl fick frågan om inte han ville ta över ordförandeskapet.

Hatsajten Fria Tider fick trollfabriken ”Granskning Sveriges” sajt i gåva av näthatare

Näthataren Jim Olsson registrerade domännamnet granskningsverige.se. Namnet förde han sedan över till hatsajten Fria Tider. Det kan nu Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning i samarbete med Expressen avslöja. – Jag tyckte det var en bra investering, säger Jim Olsson om varför han registrerade granskningsverige.se.