Det svenska passet är i världsklass

Pass
Foto: Istock

Det svenska passet står sig riktigt bra när 199 pass runt om i världen har jämförts i ett index. För alla som är förmögna och tycker om att resa så kan svenska pass ståta med epitetet ”Världens bästa pass”. Rankingen i ett ”Pass-index” som skapats av konsultfirman Nomad Capitalist riktar sig främst mot rikare personer som söker sig ett andra medborgarskap.

Rapporten förtydligar att indexet är skapat för att visa ett äkta värde av medborgarskap i varje land ur en högpresterande medborgares perspektiv. En medborgare som vill ha friheten att sprida sin rikedom, resa fritt och minimera sina skatteplikter. Sverige toppar alltså inte rankingen beroende enbart på att svenska medborgare kan besöka 176 andra länder utan visum. Det är fördelar som även andra länders pass ger.

Det unika med det svenska passet som ger det en extra skjuts i rankingen är att det ger medborgaren möjligheten att flytta utomlands för att undkomma det egna landets skatter. De tre länder som toppar listan är: 1) Sverige, 2) Belgien, 3) Italien