Hur skapar man en ny hårtrend och vad är årets hårtrend?

Susanne Pavanelli

För att få svar på detta har jag besökt en hårexpert, Susanne Pavanelli, hon driver frisörsalongen, Sussies Hairteam, och har varit med i Eurovision för att hjälpa sångarna med sina frisyrer. Sammanlagt har Susanne jobbat med hår i ca 30 år, och hon jobbar även för Schwarzkopf Professional. På Sussies Hairteam finns även en nagelsalong och där jobbar Daren från England som kom till Sverige för 7 år sedan.

Jag frågar Susanne vilka egenskaper som är bra att ha som hårfrisör. 
– Jag tror att det är viktigt att vara genuint intresserad, att man har en entusiasm för att bli bra. Det gäller att utbilda sig, hänga med när det gäller utvecklingen av våra produkter, för att få det bästa utav vad håret vill ha helt enkelt.

Hur får ni reda på hur årets hårtrend kommer att se ut?
– Det går ju visningar som går runt i landet, och ofta när ett företag som Schwarzkopf Professional har sina visningar, så har dom gått på nationella visningar. Man gör en stor trend info, kollar hur ser det ut i alla Catwalken i Paris, Milano, New York. Man kollar även sådant som bilmärken, att vad för trender dom har. Man kollar väldigt brett, inte bara hår och kläder utan hur modet ser ut överlag.

Susanne berättar att trendspanarna kollar även in vanliga ungdomar på gatan, då dom ofta är väldigt kreativa. Dom olika trendspaningarna plockas sedan ihop, och så skapas ett hårmode utifrån hela mode världen, sedan “demar” man detta i Sverige. När det gäller hår trender så berättar Susanne att man delar upp det i tre olika grenar, då vi alla människor är olika som individer och med olika åldrar. Dom grenarna är: Den kvinnliga dressade stilen, punkig stil och en kortklippt mer pojkaktig stil.

Här kommer årets vårtrender med olika hårstilar:

Kvinnlig dressad stil
Susanne ser att det kommer väldigt starkt i år en trend som är lite kvinnlig, mjuk i formerna i håret, en slags Marilyn Monroe, men att man tuffar till det med en väldigt sne bena och vänder lockarna lite fram och tillbaka. Man ser även på kläderna att det har kommit mycket kvinnliga kläder med jätte mycket blommor i olika klädstilar, en mer kvinnlig dressad stil.

Punkig pastell
Den andra är en mer punkigare stil med mycket pasteller i håret, det har vi sett i 1-2 år men denna stil fortskrider. Förut var det mer slingor men nu kan man sätta det på ett mellanparti. Sen har trenden varit att man sätter mörkare i botten och ljusare på nedre parti, nu vänder man på det genom att sätta ljusare botten och mörkare toppar.

Kortklippt
Den tredje trenden är tjejer som har korta frisyrer, och bland kläder är det mycket uni dvs. en klädstil som är för både män och kvinnor.

 

Lockar
När det gäller lockar så är det inte så stilfulla lockar utan mer ruffiga, naturliga med lite wet lock, dvs. ser fuktigt ut, känsla. En hel del luggar kommer.

Män
Trenden för killar är finklippt, gärna kort på sidorna och längre uppe, men inte så uppklippt utan nästan så det har vuxit i 3 veckor.

Hårskötsel tips efter vintern av Sussie
– Tänk på att håret blir lika trött på vintern som huden blir, man är inne mycket med element och mycket torr luft. När man går ut blir håret torrt och mycket elektriskt. Då är inpackning, hairtreatment mask, samt olja jätte bra att tillföra håret. Det ger både näring och en fin yta på håret, man återfuktar och reparerar det genom inpackning eller hairtreatment mask.

Hur kan en frisör få komma till Eurovision för att klippa där? Svaret på det kan ni få snart genom Radio Eskilstuna.