”Nu skall sporthallen i himlen in, denna kåk har varit våran…”

sporthallen
Foto: Roukan Hori

Igår tog man tag i rivningen av den anrika sporthallen. När man tänker på denna kåk som varit våran i så många år, kan man inte annat än nynna på melodin till 34:an.

Texten till Trettiofyran:

Denna kåk har varit våran uti många herrans år, denna kåk har varit vår och det har nog satt sina spår. Denna kåk den har hängt i och den har stått i vått och torrt, men nu är det slut på det, för nu ska trettiofyran/sporthallen bort.

Ref: Ja nu är det slut på gamla tiden nu är det färdigt inom kort. Nu ska hela rasket rivas, nu ska hela rasket bort. Så jag tar farväl och stora tårar rullar på min kind. Nu är det slut på gamla tider, nu går trettiofyran/sporthallen i himlen in.

Denna kåk var ganska rar och släppte solsken till oss in, den var också generös med fukt
och kyla, regn och vind. Den var snäll och lite gnällig och den ville alla väl, den var vår i alla väder
fastän gisten ful och skev.

sporthallen

Låten kommer vi att kunna nynna på i ungefär en månads tid

Det är nämligen så lång tid man beräknar att det skall ta för att riva sporthallen. Man började med gaveln mot Rademachersmedjorna. Anledningen till att det tar tid är att man vill riva byggnaden lugnt och säkert. Man använder sig av grävmaskiner och stora betongklippare som smular sönder väggarna.

Om du passerar kommer du lägga märke till att de ständigt sprutar vatten mot väggen. Detta gör man för att minska dammet från att spridas i luften. Man säkrar även ständigt upp för att det inte skall kunna ske eventuella ras. Många Eskilstunabor som passerar, och ser arbetet, ser lite dystra ut. Men flera av dem tror ändå att den nya arenan kommer bli bra.

Precis som med den Runda kiosken som tidigare stod på torget, anser många att sporthallen hör till Eskilstuna. Vissa byggnader blir en del av staden. Många minnen och händelser förknippas med byggnader och platser. Men med tiden lär man sig att acceptera den nya stadsplanering som staden tar. Förändring kan göra ont, men är i många fall ett måste för att kunna möta framtiden och de behov som finns där.

sporthallen