Påsken är i antågande och kommuner börjar ta ställning

fjädrar

Flera kommuner i Sverige börjar ta ställning nu när påsken är i antågande. Under påsken pyntar man ofta med fjädrar och många av dessa fjädrar kommer från kalkoner. Men nu sätter 19 kommuner ner foten och vägrar använda dessa fjädrar. Man kommer istället köpa in syntetiska fjädrar att pynta med. Anledningen till att kommunerna vägrar dessa fjädrar från kalkoner, handlar framförallt om fåglarnas lidande.

Djurens rätt gjorde nämligen en kartläggning var påskfjädrarna i Sverige kom ifrån. Det visade sig att de flesta kom från kalkoner som vuxit upp i USA:s köttindustri. Förra året var det endast nio kommuner som vägrade dessa fjädrar. I år är det alltså nitton kommuner som vägrar. Eskilstuna kommun är inte med bland de nitton kommuner som enligt Djurens rätt vägrar dessa fjädrar.

Dessa kommuner kommer ej använda sig av kalkonfjädrar: Falkenberg, Flen, Helsingborg, Håbo, Kristianstad, Linköping, Lund, Malå, Norrköping, Rättvik, Sollefteå, Sollentuna, Sölvesborg, Uppsala, Upplands Väsby, Vetlanda, Västerås, Växjö och Örnsköldsvik.

kalkon