Father of Rock N Roll – Chuck Berry

Chuck Berry
Chuck Berry – 1926-2017

Chuck Berry föddes den 18 oktober 1926 i St. Louis, Missouri. Han kom att kallas Father of Rock N Roll, då han var en av pionjärerna inom den tidiga rock’n’roll-musiken på 50-talet. Han växte upp under knappa förhållanden och lärde sig att spela gitarr i tonåren. På 40-talet började han uppträda inför publik. Han rörde sig vant inom flera genrer såsom blues, boogie woogie och rock n roll.

Livet kantades både av med- och motgångar. Skivsläpp och turnerande varvades med fängelsevistelser. Till hans största hits kan räknas Roll Over Beethoven, Rock and Roll Music och sist men inte minst Johnny B. Goode. Flera band och artister har gjort covers på hans låtar, bl a så gjorde The Beatles en cover på Rock N Roll Music och Jimi Hendrix en cover på Johnny B. Goode.

Kändisskapet växte och framgången innebar medverkan i både TV-program och filmer. På 60-talet hamnade Berry lite i skymundan, men han fortsatte ge ut nya skivor. Även på 80- och 90-talet fortsatte musiklivet och 1987 utkom självbiografin Chuck Berry: the autobiography. 2007 följde han med Status Quo på deras turné genom Sverige.

2017 kommer det ett helt nytt studioalbum med titeln Chuck, det är hans första nya studioalbum på 38 år och det kommer att ges ut postumt. Berry gick bort 90 år gammal den 18 mars 2017.

OBS! Missa inte hyllningsprogrammet till Chuck Berry nu på ons 29 mars kl 11.00 på Radio 92,7 Eskilstuna.