Nyhetssammanfattning v12 2017

Här sammanfattar vi intressanta nyheter i Eskilstuna under veckan från lördag till fredag, publicerat på etunanytt.se och andra nyhetssajter i Eskilstuna.

Lördag 18 mars

Speedwaystjärnan: ”Det är ett riktigt finrum jag kommit in i”

Den första Eskilstatyetten delades ut för 29 år sedan till skridskoåkaren Tomas Gustafsson. Genom sina framgångar i de olympiska spelen 1984 ansågs han vara en god ambassadör för Eskilstuna. Sedan dess har Eskilsgalan blivit en lokal tradition. Men till i år har den aldrig varit öppen för allmänheten.

Antalet kärnvapen i världen uppskattas till cirka 15.000

15.000, så många kärnvapen uppskattas det finnas på jordklotet. Det är knappast något nytt att de flesta av dessa återfinns i USA och Ryssland. Det känns lite som att stormakt blå och stormakt röd fortfarande finns som en kvarleva från 2:a världskriget.

Torshälla i andra världskriget utkant

Få av oss vet väl något om Torshälla under det andra världskriget och om Sörmland inte mycket annat än att Kjesäter mottog flyktingar och att utbildning av norsk trupp under krigets slutskede bedrevs på Mälsåkers slott. Och givetvis mottog Torshälla flyktingar och immigranter från flera länder i Europa i samband med kriget.

Söndag 19 mars

Chuck Berry hyllas av stjärnorna

Berrys kollegor i rockbranschen kan inte nog lovorda honom. Bruce Springsteen twittraratt Berry var den största gitarristen och låtskrivaren inom rocken någonsin. Kissgitarristen Paul Stanley kallarhonom på Twitter ”en ikon som få andra”. Lenny Kravitz twittraratt ”ingen av oss hade varit där vi är utan dig”.

Installationer av solcellsanläggningar ökar

Installationer av solceller ökar för 6:e månaden i rad. Det visar de föranmälningar som inkommit till Sveriges största elnätsägare E.ON. De solceller som just nu installeras överträffar de mest optimistiska prognoserna då ökningen det senaste halvåret varit hela 108 procent. Vad som ligger bakom denna hastiga ökning tror sig E.ON.

Missnöje med distansundervisning

De utbildningsföretag som anlitats av Eskilstuna kommun för att undervisa Komvuxstuderande, har misskött sina uppdrag, menar studenter som eFOLKET talat med. Studiehjälp har uteblivit och en student bemöttes med frånvaro av respons vid kursstart. Avsaknaden av en gymnasieexamen innebär ett stort problem för de flesta jobbsökande.

Måndag 20 mars

Majsan, 15, räddades från avsats i Eskilstunaån

Det var vid 19-tiden på måndagen som Marie Seijboldt släppte ut Majsan. De har bott i Tunafors fabrikers ombyggda och renoverade industrilokaler i två år, nära dammluckorna som reglerar Eskilstunaån, och Majsan brukar vilja gå ut en sväng då och då. Det har aldrig varit några problem. Förrän nu.

Arkiv Sörmland nominerat till ”Årets Arkiv”

Arkiv Sörmland som är stationerat i Eskilstuna har blivit nominerat till ”Årets Arkiv”. På Arkiv Sörmland som innehåller en mängd lokalhistoria från föreningar och företag så känns det som något stort. Och man är givetvis hedrade över nomineringen. Nomineringen har erhållits för det hårda arbete som Arkiv Sörmland genomfört för att nå ut med sin guldgruva av material till hela länet.

Sportsammanfattning 13-18 mars

Måndagen 13 mars Fotboll – U21 AFC – Sundsvall 1- 2 (1-1). Sundsvall med halva sitt a-lag slog hemmalaget med en blandning av några egna a-lagsspelare och några a-spelare från city. Tisdagen 14 mars Handboll damer – Enköping – Göksten 21-19 (11-12).

Tisdag 21 mars

Fler och fler vårtecken dyker upp omkring oss

Med glädje går många och letar efter vårtecken. Med glädje ser man fram emot helgen som lovar sol och tvåsiffriga plus grader. Kanske tar man sig en vårpromenad och finner ett vårtecken som man vill dela med sig av. Om du gör det så får du jätte gärna skicka en bild på ditt fynd till oss på etunanytt.se.

Earth Hour 2017 – Lördag den 25 mars

Lördag den 25 mars arrangerars Earth Hour på Östra torget i Torshälla. Delar av centrala Eskilstuna och Torshälla kommer att släckas ner och det bjuds på ett program med bland annat klimatsamtal och musik.

Volvo CE lanserar världsledande produkt

500 ton till en kostnad av 30 miljoner kronor. Den nya testriggen som Volvo CE utvecklat är unik och sätter Eskilstuna på kartan, enligt Bengt Axelsson, ansvarig för projektet. – Det finns ingen liknande maskin i Europa, eller i hela världen vad jag vet, säger han.

Onsdag 22 mars

Skandalbanken Nordea

I måndags avslöjade den danska tidningen Berlinske att Nordea och Danske Bank misstänks för att via blufföretag ha slussat flera miljarder kronor till olika skatteparadis. I centrum för penningtvätten står två banker i Moldavien och Lettland, och de tvättade pengarna ska komma från kriminell verksamhet i Ryssland.

Lurvigt sällskap på promenader i Kronskogen

Alpackorna går tillsammans med några får och mumsar i vårsolen. När man promenerar i Kronskogen kan man möta på dessa krabater. Flera hägn som tillhör Parken zoo gränsar nämligen till Kronskogen. Därför är det egentligen inte så underligt att man möter på dessa lurviga varelser under en promenad.

Ödesmättat när Sporthallen i Eskilstuna rivs

I tre dagar har maskinerna gått loss på anrika Sporthallen i Eskilstuna. Den gamla byggnaden smulas bokstavligen till grus. Eskilstuna-Kurirens Anders Nilsson var på plats under rivningens tredje dag.

Torsdag 23 mars

Viktigt med ett ”psykologiskt kontrakt”

Att det är viktigt med ett ”psykologiskt kontrakt” i organisationer visar resultaten av forskning på Mälardalens högskola. Forskningen tar avstamp i frågan: Varför är personalomsättningen så hög bland sjuksköterskor? Resultatet redovisar att organisationen måste ta större ansvar vad avser frågor som berör klimatet på arbetsplatsen och omsorgen om personalen.

Den 23 april – första omgången av det franska presidentvalet

Den 23 april går franska folket till val i första omgången av presidentvalet. Och efter en upptakt där storfavoriterna sedan i höstas fallit på löpande band, ”en brasa av företrädare för eliten”, är ovissheten ovanligt stor. Valet sker i ett land sargat av flera terroristdåd de senaste åren.

Amerikanskt bolag köper mark i Eskilstuna – för 48 miljoner

Köpare av marken är det amerikanska storföretaget Tolman LLC. Marken det rör sig om är en ombildning av fastigheter inom Eskilstuna logistikpark vid Kjula som tillsammans utgör 210300 kvadratmeter, motsvarande 21 hektar. David Hofmann, vd på Eskilstuna logistik och etablering AB, är mycket förtegen om affären. – Det är locket på.

Fredag 24 mars

Projektet ”Hälsostöd” ska mota stress och mardrömmar

Landstinget Sörmland har sjösatt projektet ”Hälsostöd” som ska rikta sig till de 600 nyanlända ungdomar som studerar på gymnasier i Eskilstuna. Varje gymnasieskola har bildat 2 grupper som var och en ska träffas 5 gånger med olika teman. Projektet ska öka kunskapen om hälsa hos ungdomarna och stärka deras självkänsla.

Här är sommarens artister i Parken Zoo

Samir och Viktor, Lisa Ajax och Peg Parnevik är några av artisterna som uppträder i Parken Zoo i Eskilstuna i sommar. Artistprogrammet för sommarens uppträdanden i Parken Zoo börjar ta form. Artistsäsongen inleds med Tobbe Trollkarl under midsommarhelgen. Utöver artistshowerna på söndagarna kommer det även bli barnföreställningar med radarparet Pettson och Findus samt Babblarna.