Hälsosam superfrukt slukar stora mängder vatten

 

Avokado

En frukt som slukar stora mängder vatten är avokado som ökar i pris på grund mångårig torka i klimatförändringarnas spår. De storproducerande regionerna som drabbas av allt sämre skördar av frukten är Mexico, Chile och Kalifornien. Precis som aprikoser och mandlar så är avokado vattenkrävande. Snittförbrukningen för att få fram 1 kilo avokado är hela 1.173 liter vatten.

Stockholm International Water Institute bekräftar antalet liter som ett snitt över världen. Man påtalar även att användandet av vatten för den totala vattenmängden för att odla fram frukten skiljer sig mellan olika områden i världen. Avokadon kan få sitt stora vattenbehov tillfredsställt på olika sätt:

  • Från vatten av regn.
  • Från konstbevattning.
  • Från grundvatten.
  • Från vatten från en flod.

Huruvida frukten odlas i ett öppet landskap eller inte, vilket klimat som är och vilken temperatur som råder är viktiga faktorer att räkna med för aktuell bevattnings effektivitet. Finns en mix av nämnda olika vatten att tillgå så ökar givetvis möjligheterna att kunna tillfredsställa tillväxten för avokado. Nu är det inte bara efterfrågan på fruktkött från avokado som ökat markant de senaste 10 åren. Fruktens stora kärna kan även den trendmässigt tillgodose dig med viktiga och nyttiga näringsämnen.

Mer om kärnan från avokado och om hur du kan tillvarata den på bästa sätt kan du läsa om på nedan länk:

http://www.allers.se/ny-trend-fran-usa-at-avokadokarnan/