Sol och värme innebär även brandrisk

Skogsbrand

Under helgen skedde en hel del bränder i skog och mark. Att solen nu skiner innebär inte bara värme, det innebär även att brandrisken ökar. Därför har SMHI utfärdat brandvarning och man måste vidta försiktighetsåtgärder om man eldar utomhus. Fjolårsgräset är torrt och tar lätt eld, vilket kan innebära stor fara om man inte är försiktig.

Många rensar nu i sina trädgårdar och njuter av solens strålar. Men att elda upp ris och sly efter att man rensar bör alltså göras under extrem försiktighet. Även att använda motorsåg och liknande föremål i skog och mark kan bidra till gnistor som sedan tar fart i den torra marken. Vinden har också en betydelsefull faktor, blåser det så rör sig gnistorna fortare.

Är du osäker på vad som gäller vid eldning i just ditt område så bör du kolla upp det. I många fall råder nämligen eldningsförbud.

Tidigare artikel i ämnet:

Med vårens värme kommer också gräsbränderna