Armband till förmån för Barncancerfonden är en meningsfull sysselsättning

hand

Kriminalvården söker alltid efter meningsfull sysselsättning åt sina intagna. På Halmstads kriminalvårdsanstalt får de intagna pärla armband till förmån för Barncancerfonden. Sysselsättningen är uppskattad hos de intagna och de finner sysslan harmoniskt och lugn. När armbanden är klara säljs dom för 100 kronor styck i butiker runt om i Halmstad, de 100 kronorna går sedan oavkortat till Barncancerfonden.

Att pärla armband hör inte till en av de vanliga sysselsättningarna på våra anstalter i Sverige. De intagna är berättigade till 30 timmars sysselsättning per vecka och det har varit svårt för kriminalvården att finna bra sysselsättningar. Dessa armband man nu tillverkar har visat sig vara extremt nyttiga då det är tålamodskrävande och koncentrationskrävande.

Brottsförebyggande rådet tror att denna typ av sysselsättning kan minska risken för återfall i brott samtidigt som den gör tiden i fängelset meningsfullt och mindre påfrestande för de intagna. En anstalt är som ett mindre samhälle där pensionärer får vara pensionärer. De intagna som är arbetsföra får uträtta olika sysslor som de sedan får betalt för. Ungefär 13 kronor i timmen får de intagna för de sysslor de utför.

På anstalterna finns det även möjligheter att studera. Det finns köksavdelning, tvätteri och verkstad. När det handlar om armbandet så får de intagna göra något för egen del om de gjort ett visst antal armband. En del väljer att vara kreativa och skapa ryamattor, mössor eller halsdukar. Att hålla igång kreativiteten är något som är viktigt.