Delad 1:a plats när pris för Sveriges friluftskommun 2017 utdelades

PrisSveriges friluftskommun har prisats. Det här året delades 1:a platsen av Örebro och Huddinge kommun. Priset delades ut den 5:e april på Tankesmedjan för Friluftsliv i Sundsvall. Smedjebackens kommun fick ett hedersomnämnande som Årets förbättrare. De båda vinnarna uppnådde högsta poäng i en undersökning som baserar sig på kommunernas friluftslivs-arbete. 30 000 kronor vardera fick vinnarna att använda till friluftsliv i sin kommun.

Syftet med utmärkelsen är att Naturvårdsverket, Svenskt Friluftsliv och Sveriges Kultur- och Fritidschefers förening vill uppmuntra och stimulera de kommunerna i sina arbeten med friluftsliv och naturturism. Hela 237 kommuner deltog i år. Sveriges 290 kommuner får sedan 2010 frågor om:

  • Sina planer för friluftsliv.
  • Aktiviteter inom friluftsliv.
  • Information och samarbeten kring friluftsliv.

BarnHuddinge toppade sina poäng med arbetet att göra naturen tillgänglig för unga, gamla och personer med funktionsnedsättningar. Ett starkt fokus under 2016 har varit att jobba för en åldersanpassad naturguidning för barn och ungdomar. Några kilometer vandringsled har även under 2016 blivit tillgängliga för barnvagnar och rörelsehindrade personer. Dessutom har Huddinge kommun alltid med i sina planeringar att det ska finnas grönområden nära bostäder och skolor.