24-åring medger inblandning i Grafikens hus-branden

Grafikens hus
Grafikens hus i Mariefred, maj 2009
Grafikens hus
Av Janders Resterna efter branden i Grafikens hus, mars 2014

Svt.se rapporterar idag att en av de män som suttit häktad för grov mordbrand nu tagit på sig branden i Grafikens hus. Han har i förhör sagt att han vållat den genom oaktsamhet. Det var tre år sedan den stora byggnaden intill Gripsholms slott i Mariefred brann ned till grunden. Länge låg utredningen på is, men i mars i år häktades två 24-åriga män misstänkta för grov mordbrand.

Nu har alltså en av de misstänkta berättat hur det hela gick till och genom förhör har händelseförloppet bekräftats. Han är nu misstänkt för grov allmänfarlig vårdslöshet. Huruvida den misstänkte mannen rent formellt erkänner brott eller inte är oklart då han inte är delgiven den nya brottsmisstanken än. Den andre mannen är nu avskriven från utredningen.

Fakta Grafikens hus

Grafikens hus är ett svenskt centrum för grafik, som hade utställningshallar, professionella grafiska verkstäder och olika evenemang med koppling till grafisk konst i de tidigare ekonomibyggnaderna till Gripsholms kungsladugård i Mariefred.

Den stora ladugårdsbyggnaden med konsthallen låg strax söder om Kärnbo kyrkoruin. Byggnaden uppfördes före 1885 som ekonomibyggnad till det stora jordbruk som hörde samman med Gripsholms slott. I länsstyrelsens och kommunens gemensamma kulturhistoriska analys för området, som togs fram 1993, omnämns byggnaderna som delar av ett riksintresse att bevara. Lokalerna totalförstördes i en brand den 16 mars 2014. Grafikens hus planerar att 2016 etablera verksamheten i Södertälje.

Källa: SVT, Wikipedia