Slitna lakan blir nya starka textilier

Slitna lakan blir nya starka textilier
Foto: Elisabeth Olausson/Renova
Stora mängder uttjänta sjukhuslakan bränns varje år. Men en ny metod kan separera blandtextilier och ge nytt liv åt lakanens polyester och bomull. Detta skriver Anna Orring på nyteknik.se.

Sängkläder som används på sjukhus och hotell tvättas många gånger, förbrukas i stora mängder och går sedan till sopförbränning. Nu har Chalmersforskaren Anna Palme hittat en metod för återvinning och göra så att slitna lakan blir nya starka textilier.

Metoden fungerar för alla typer av textilier som består av en blandning av bomull och polyester, som är mycket vanligt både i kläder och hemtextilier. Sjukhuslakanen har varit ett bra material att starta med, eftersom det finns stora i enhetliga mängder som inte behöver sorteras.

– Textilierna ägs ofta av tvätterierna, köps in i stora mängder och vi vet vad materialet innehåller, säger Anna Palme, forskare på institutionen för kemi och kemiteknik.

I en kemisk process med enkla baskemikalier separeras polyester från bomull på ungefär samma sätt som när pet-flaskor återvinns. Polyestern kan sedan användas i framställning av nya polyestermaterial.

– Vi bryter ned polyestern till de två byggstenar som är vanligast i polyestertillverkning. Ett polyesterföretag kommer inte att kunna märka någon skillnad mellan dem och ny polyesterråvara.

Bomullen går till synes opåverkad genom den kemiska processen.
– Vi lägger ned tygbitar, och får ut tygbitar. Men vi kan mäta att polyestern är borta, säger Anna Palme.

Eftersom lakanen har använts och tvättats ett stor antal gånger har bomullsfibrerna slitits och blivit kortare. De är inte tillräcklig starka för att göra ny bomullstråd som fungerar i en industriell tillverkning av textilier. Men Anna Palme har hittat en annan väg, där den utslitna bomullen kan användas i de etablerade processer som finns för att tillverka viskos.

– Det går att återvinna bomullen med mekanisk återvinning, men det blir ett svagt material. Vårt mål är att skapa material som är starka. Den slitna bomullen har en struktur som är väldigt lik den som finns i startmaterialet för tillverkning av viskos.

Viskos tillverkas av cellulosamassa av träråvara. I ett nästa steg för Anna Palme ska det göras tester med att använda bomullsmaterialet i en viskosprocess.

Det finns ett växande intresse för metoder att återvinna textilier, märker Anna Palme.

– Det är intressant att vi kan producera så avancerade textilier, men ändå inte kan återvinna dem. Men det händer mycket på området, det tas otroligt många initiativ.

Källa: nyeknik.se