Polisen vinnare i vårbudgeten

vårbudgetenNär finansminister Magdalena Andersson idag presenterar vårbudgeten är den svenska polisen en av de stora vinnarna rapporterar DN. 700 miljoner kronor i ökade anslag ska se till att stärka upp myndigheten och öka tryggheten i samhället från och med den 1 juli i år.
–   Att stärka polisen har varit väldigt viktigt. Vi ser att gängkriminaliteten sjunker nedåt i åldrarna, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till tidningen.

Sedan tidigare har Socialdemokraterna aviserat att de önskar anställa 10.000 fler polisanställda till 2024. Huvuddelen ska vara poliser men det handlar även om civilanställda.

Antalet poliser har varit ett hett debattämne mellan riksdagspartierna under lång tid. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har alla krävt fler poliser. Moderaterna vill till exempel se 5.000 fler poliser till 2025 och Sverigedemokraterna 7.000 till 2022. Kristdemokraterna toppar budgivningen med en önskan om totalt 30.000 fler poliser år 2025.

Polismyndigheten har själva angett att de behöver 5.000 fler poliser till 2024 för att kunna upprätthålla dagens kapacitet.