Demonstration för vetenskap och forskning

GlaciärI lördags samlade över 500 städer runt om i världen människor i demonstrationer för vetenskap och forskning. I Sverige ägde den så kallade Vetenskapsmarschen ( March for science) rum i Göteborg, Stockholm, Uppsala, Umeå och Luleå. Manifestationen har sitt ursprung i USA. Många upplever att forskning och beslutsbaserad kunskap får stå tillbaka i nytt politiskt styre med Donald Trump. Men det finns olika meningar om marschens syfte.

Kritiker i USA menar dock att en demonstration av det här slaget kan vara kontraproduktiv och motverka syftet. Matthew Nisbet är professor i kommunikation på Eastnorthern university i Boston. Risken finns att tilltron till forskare undermineras. Han poängterar 3 saker:

  • Marknadsföringen av en vetenskapsmarsch öppnar risken att forskarna begränsar sig till att vara opponent till presidenten och därigenom sälla sig till det demokratiska partiet.
  • På längre sikt så riskerar marschen även att förstöra de samarbeten som forskare runt om i USA har med republikanska beslutsfattare, och allt blir mer polariserat.
  • Forskarna borde stå oberoende av partipolitiken.

Gretcher Goldman på organisationen Union for concerned scientists som är en av arrangörerna till Vetenskapsmarschen, håller inte med: Forskningen har alltid haft tajta band till vad som händer politiskt. Det är inget ställningstagande partipolitiskt att stå upp för kunskap och fakta.

Källa: sr.se

Läs mer om Vetenskapsmarschen på nedan länk:

http://www.gp.se/miljontals-demonstrerar-f%C3%B6r-vetenskapen-1.4247843