Nu har lammen tystnat på riktigt – regissören Jonathan Demme har gått bort

DemmeNu har lammen tystnat på riktigt – regissören Jonathan Demme har gått bort. Regissören bakom den ikoniska filmen När lammen tystnar från 1991 har avlidit till följd av cancer, 73 år gammal. Filmen, som slog igenom med dunder och brak, fick fem Oscarsstatyetter 1992, för bl a bästa regi.

Demme regisserade även andra mästerverk, såsom Philadelphia från 1993, där Tom Hanks spelar en aidssjuk advokat. Debuten som regissör skedde med bikerrullen Angels Hard as they come från 1971. Det blev också en hel del dokumentärer genom karriären, framför allt musikrelaterade. Exempel på det är, musikdokumentären Stop Making Sense med Talking Heads från 1984 och dokumentär-trilogin om musikern Neil Young.

Förra året regisserade han konsertfilmen  Justin Timberlake + The Tennessee Kids. Under 80-talet hade Demme en kort romantisk relation med sångerskan Belinda Carlisle.