Pressfrihetens dag på Pressbyrån

Pressfrihetens dagIdag den 3/5 på Pressfrihetens dag uppmärksammar Pressbyrån vikten av det fria ordet genom att ha halva priset på alla tidningar och magasin hela dagen i alla butiker.

Samtidigt lanseras en podcast – Presspodden – som ska fokusera på journalistik, pressfrihet och det nya medielandskapet tillsammans med personligheter från media, kultur och musikscenen.

Pressfrihetens dag sätter ljus på alla de som kämpar för det fria ordet. FN uppmanar regeringar runt om i världen att upprätthålla yttrandefriheten. Och det behövs. Enligt ”Reportrar utan gränser” lever två tredjedelar av världens befolkning i länder där myndigheter censurerar tidningar. Pressbyrån har alltid arbetat för att få ut nyheter och tryckta medier till svenska folket och vill därför uppmärksamma den här dagen på olika sätt.

Yttrandefriheten tillhör den mest grundläggande fri- och rättigheterna i ett demokratiskt samhälle. Den innebär möjligheten att uttrycka sin åsikt och bilda opinion i olika frågor. För att rätten att yttra sig även ska få spridning är företag som Pressbyrån viktiga för att tryckt media ska kunna distribueras. Att många ges möjlighet att läsa är också en förutsättning för att journalister ska kunna fortsätta att genomföra sitt viktiga arbete.

www.pressbyrån.se