Oroväckande spricka i en av Grönlands största glaciärer

Isberg

En oroväckande spricka mitt i en av Grönlands största glaciärer ”Petermannglaciären” avslöjas på bilder från rymdorganisationen NASA. Så sent som 2012 lossnade ett 130 kvadratkilometer stort isberg från glaciären, och nu befarar forskare att ett ännu större stycke ska lösgöra sig. Forskarna tror även att denna händelse kommer att påskynda smältningen av inlandsisen.

Det aktuella stycket är omkring 70 kilometer lång, 15 kilometer bred och stora delar av den hotar att lösgöra sig och försvinna ut i havet. Även om sprickor i glaciärer inte är något ovanligt så är den nya upptäckten extra alarmerande. Detta eftersom sprickan förgrenar sig i mitten av den stora glaciären och inte i kanterna, som man tidigare har sett.

Isflak

Denna annorlunda förgrening bekymrar forskarna som inte kan förklara vare sig exakt hur sprickan har uppstått, eller hur den kommer att utvecklas. Unisont understryker de dock en sak: ”Isen faller sakta men säkert isär”, enligt NASA. Särskilt oroväckande är att aktuell spricka rör sig mot en tidigare spricka, som sträcker sig från glaciärens östra del mot mitten.

Om de båda möts kan det innebära att hela glaciären lösgör sig. Det kan få katastrofala konsekvenser, eftersom glaciären fungerar som en buffert mellan det öppna havet och inlandsisen. Ju mindre buffert, desto snabbare kommer isen på land att smälta, och det kan få havsvattnet att stiga dramatiskt.

Källa: natgeo.se

Se aktuella foton på glaciärsprickor från NASA, och läs mer på nedan länkar:

https://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=90043

https://www.washingtonpost.com/news/energy-environment/wp/2017/04/14/scientists-just-found-a-strange-and-worrying-crack-in-one-of-greenlands-biggest-glaciers/?utm_term=.d47bc7ffadf5