Privat vårdcentral startar länets första lättakut

vårdcentralen SmedenDen privata vårdcentralen Smeden i Eskilstuna provar nya metoder för att ta hand om patienterna på ett bättre sätt.

Vid årsskiftet införde landstinget avgiftsfria besök på länets vårdcentraler. Det innebar att vårdcentralen Smeden i Eskilstuna fick ta emot 1900 fler samtal i januari jämfört med samma månad året före. Det fanns läkartider att få, men inte tillräckligt med personal för att kunna svara i telefon.

– Folk kom inte fram, helt enkelt. Då kom vi fram till att vi måste göra något radikalt, säger verksamhetschef Anki Nyzell-Lindskog.

Svaret blev en så kallad lättakut där patienter med lindrigare åkommor kan komma till vårdcentralen under förmiddagarna utan att först ha bokat tid över telefon. Man behöver inte ringa innan man besöker vårdcentralen utan går dit, knappar in sig och ställer sig i kö.

– Vi har fått kommentarer från vissa patienter ”va bra, då slapp jag åka till akuten”. Det är jättebra om vi kan hjälpa till istället för där ska man ta hand om dem som är ännu sjukare, säger Anki Nyzell-Lindskog.