”Kittlar dödsskönt i kistan…”

Gräshoppa

Var frasen ”kittlar dödsskönt i kistan…” kommer ifrån känner nog de flesta igen. I Djungelboken försöker ju björnen Baloo att lära pojken Mowgli att ”käka myror”. Snart nog så kan vi välja på myror och andra insekter i svenska matbutiker när vi gör våra planerade inköp för veckan. Just nu är det i EU och Sverige olagligt att sälja eller producera insekter för matkonsumtion. Man får inte producera, distribuera, eller sälja insekter, om man inte ansöker om det.

Till 2018 så kan det kunna bli ändring på det. Den omgjorda EU-lagstiftningen som då sjösätts kommer att underlätta ansökningsförfarandet för att få sälja det så kallade nya livsmedlet ”Novelty Foods”. Det som behövs är att man på ett vetenskapligt sätt visar att produkten man vill sälja är säker. Olika saker ska bevisas om man t.ex. vill sälja rostade hussyrsor, burgare av insekter, proteinmjöl av mjölmaskar eller någon annan mat av insekter.

Larver

Bland annat måste man bevisa:

  • Att de inte innehåller gifter.
  • Att de inte riskerar att vara smittade av något.
  • Att de kan produceras på ett tillfredsställande sätt.

Tanken är att man ska underlätta för ansökningar som handlar om mat som äts på andra platser i världen. Enligt Livsmedelsverket så bör man få godkännande om man kan bevisa att man utan problem ätit Novelty Foods på andra ställen i världen. Vidare så beskriver man även på vilka olika sätt man producerar dem säkert. När man sedan väl fått ett godkännande så kan även andra företag utnyttja det.

LarvEn mathistoriker menar att matkulturen sitter i huvudet. Det är där vi bestämmer oss för att något är ätligt, eller oätligt. Genvägen kan vara att förklä det i andra ingredienser vi redan känner igen. Mycket influenser tas från Paris, London, och New York. Om det skulle slå igenom där så kan det möjligen slå igenom här också.

Han hävdar dock att även om ätbara insekter blir lagligt att producera och tillverka i Sverige, så kan det ta 10-15 år innan det slår igenom ordentligt. Cirka 2 miljarder människor världen över äter redan idag i olika omfattning insekter. Och världen kan bjuda dessa gourmeter på över 2.000 ätbara insekter.

Källa: svt.se

Se och läs mer i ämnet på nedan länkar:

https://www.svtplay.se/video/13621147/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-26-vad-ar-bra-mat?start=auto&tab=senaste

https://www.svt.se/nyheter/at-mer-insekter?