Sörmlands småkommuner syns mest i media

Sörmlands småkommuner
Vit näckros – Sörmlands landskapsblomma.
Det är en myt att de mindre kommunerna exponeras mindre i media. I själva verket är det just Sörmlands småkommuner som får störst medialt utrymme.

I Sörmlands län får tre av de minsta kommunerna Oxelösund, Gnesta och Vingåker under årets första kvartal tre gånger mer publicitet per capita än de tre största kommunerna, Eskilstuna, Strängnäs och Nyköping. Det visar en undersökning av genomslaget som medieanalysföretaget NewsMachine gjort av kommunerna i Sörmland.

– Mindre kommuner talar gärna om att de befinner sig i någon sorts medieskugga, men det stämmer inte sett till antal kommuninvånare, säger Henrik Zettergren, analyschef på NewsMachine.

Det betyder att den lokala skolan eller fritidsanläggningen har mycket större möjlighet att bli omskriven om den ligger i en mindre kommun. Kommunalråden och förvaltningscheferna i dessa kommuner får också relativt sett mer medieutrymme.

– I större kommuner är det betydligt tuffare konkurrens mellan verksamhetsområdenas enheter och vissa delar kan bli helt försummade, säger Henrik Zettergren.

Undersökningen visar att uppmärksamheten påverkas av en rad faktorer. Lokaltidningarnas spridningsområden ger ibland vissa kommuner extra mycket rampljus medan andra hamnar i skugga. Mest gynnas de kommuner som ligger i skärningspunkten mellan två eller flera tidningars bevakningsområden.

Den viktigaste förklaringen är dock de större lokaltidningarnas förmåga att plocka fram nyheter om de mindre kommunerna. Men intresset av att bevaka dessa varierar kraftigt över landet. I Sörmland är antalet artiklar som rör kommunala angelägenheter betydligt lägre än riksgenomsnittet.