Ljusdesign med färgade skuggor till tunnel i Eskilstuna

färgade skuggor
Foto: Karin Ermegård, Eskilstuna kommun
Nu får de två parallella gång- och cykeltunnlarna i underfarten på Gymnastikgatan i centrala Eskilstuna en ny dimension. En lekfull ljusinstallation gör att de passerandes skuggor syns i olika färger på tunnelväggarna. Ljusinstallationen Story Wall Eskilstuna är nu färdig att tändas och upplevas.

I samband med Eskilstunas ljusfestival Nattljus oktober 2016 presenterade Eskilstuna kommun i samarbete med ÅF Lighting ett nytt ljusdesignkoncept för tunnelmiljön. På kvällen onsdagen 7 juni 2017 klockan 22.00 är installationen färdig att tändas upp och kommer sedan att vara tänd dygnets alla timmar året runt. Den nya belysningslösningen kommer att förstärka ljuset längs väggarna där de gående måste passera. Den centrala tekniken i lösningen är additiv färgblandning av röda, gröna och blå armaturer som ger färgade skuggor på väggarna när folk passerar.

färgade skuggor
Foto: ÅF Lighting

ÅF Lighting har döpt projektet till Story Wall Eskilstuna. Ljusdesignern Tobias Olsson förklarar konceptet:
– Tunneln är en av de viktigaste passagerna genom centrum. Eftersom alla ska fram här blir det en koncentrerad version av staden, med sina flöden av människor. Människor som alla berikar staden med sin individuella historia. Tillsammans skapar de en unik och föränderlig berättelse om Eskilstuna.

I projektet har de oskyddade trafikanterna som rör sig långsammast genom tunnelmiljön och som nu är hänvisade till den mörkaste miljön längs med väggarna varit i fokus. Längs väggarna gör installationen skillnad genom en förbättrad funktion då väggarna blir ljusare och möjligheten till överblick i tunneln förbättras. Idén med färgade skuggor tillför en ny dimension och ger ett mervärde och en ny identitet till tunnelmiljön.