Vandra i Kents fotspår i Eskilstuna

Vandra i Kents fotspår
CC license

Vandra i Kents fotspår – nu kan du uppleva historien om Sveriges största rockband Kent till fots, runt om i Eskilstuna. Destination Eskilstuna har tagit fram en karta över de viktigaste Kent-platserna.

Historien om Kent tar sin början i Eskilstuna 1990, då bandet Jones & Giftet bildas. Knappt 10 år senare är de ett av Sveriges mest framgångsrika, uppskattade och inflytelserika rockband. Den positionen behöll bandet ända fram till det omtalade uppbrottet 2016, då de befann sig på toppen av karriären.

Till Eskilstuna kommer besökare från hela världen, för att uppleva staden som fostrade medlemmarna i Kent. Både besökare och Eskilstunabor har önskat ett minnesmärke i Eskilstuna, över stadens stolthet. En som många gånger har fått frågan om vilka platser som har haft betydelse för bildandet och utvecklingen av Kent är Martin Roos, numera VD på Destination Eskilstuna och tidigare manager för Kent.

– Jag märker att jag själv också gärna far i väg och berättar om en del Kent-relaterade platser när jag har gäster och det är uppskattat, säger Martin Roos.

I årets besöksmagasin för Eskilstuna och Torshälla finns en karta över de 16 mest betydelsefulla Kent-platserna i Eskilstunas centrum. Hämta eller beställ ett besöksmagasin från Eskilstuna Tourist Information, eller ladda ner kartan som pdf på Eskilstuna.nu, så kan du själva vandra i Kents fotspår.

Du kan till exempel stå på den plats där Martin Sköld och Jocke Berg bestämde sig för att starta band. Eller besöka området där svartklubben Max 500 huserade. En klubb där bandmedlemmarna var flitiga besökare, och vars namn kom att bli titeln på en av Sveriges största hits under 2015. Det finns även en kompletterande karta med platser som Balsta musikslott, Hagnesta hill och Äppelstigen där Jocke Berg växte upp.

Under sommaren genomförs även ett antal guidade musikvandringar för allmänheten, varav två av dem har Kent-tema. Följ med nöjesprofilen Rocco Gustafsson genom Eskilstunas musikhistoria och stifta bekantskap med platser och personer ur stadens musikaliska historia.

– För något år sedan drog Rocco Gustafsson igång musikguidningen ”Från Kurt-Görans till Kent”, som handlar om hela Eskilstunas moderna musikhistoria. Det tillsammans med önskemål om någon form av minnesmärke resulterade i att vi till årets besöksmagasin tog fram en karta och nu även märkt ut platserna med ett K, säger Martin Roos.

Mer information: eskilstuna.nu/gora/sevardheter/vandra-i-kents-fotspar