Bli ett proffs på distansförhållanden

distansförhållanden
Så får du distansförhållandet att fungera under studietiden.
En del anser att distansförhållanden stärker kärleken och därför är nyttigt för relationen, medan andra aldrig skulle kunna tänka sig att ha sin partner längre än ett stenkast bort. Studentum har i alla fall samlat de bästa tipsen för hur du får ditt distansförhållande att hålla.

Du kanske precis hittat din drömutbildning 60 mil norr om Eskilstuna och din partner jobbar sedan tidigare i södra Sverige. Ni försöker hålla er relation vid liv genom telefonsamtal men ensamheten börjar göra dig tokig. Ett distansförhållande kräver planering, en tajt och välfungerande kommunikation, struktur och en plånbok som klarar en hel del resor. Bägge parterna behöver göra det bästa av situationen och vara beredda att satsa. Bli ett proffs på distansrelation så här:

1. Planera
Boka in telefondejter – och håll dig till dem! Gör upp en plan över när ni ska ses och hur ofta. Bestäm också hur ni fördelar kostnaderna för resorna. Planera in när ni ska träffas långt i förväg, då har ni något att se fram emot och längta till! Med tiden upptäcker ni er egen tidsmässiga smärtgräns. Är det två veckor? En månad? Ett halvår? Hitta den och försök att inte tänja på den för mycket. Paradoxalt nog så krävs det en hel del rutin och struktur för att leva ostrukturerat.

2. Kommunicera
Kommunikation är a och o i alla förhållanden, men extra viktig när man fysiskt är långt ifrån varandra. Den fysiska närheten måste ersättas med ord, ni måste bli grymma på att visa upp-skattning, tacksamhet och kärlek i enbart kommunikationen. SMS, Skype, telefon – vad som passar er bäst.

3. Rätt förväntningar
Diskutera i förväg hur ni tänkt tillbringa tiden när ni ses. Det kan lätt bli spänt och laddat om ni inte ser till att ha liknande förväntningar inför er helg tillsammans.

4. Njut av din tid för dig själv
Ta tillvara på de saker som faktiskt är sjukt skönt med att bestämma allt själv. Även om det är väldigt fint att dela vardagen med någon annan så har du möjlighet att planera din tid precis som du vill. Ät vad du vill till middag, tryck en hel chipspåse om du känner för det, titta på dina favoritserier. Ta ett tre timmar långt bad, ta upp all plats i sängen och passa på att träna. Tillbringa tid med vänner, även de som din partner kanske inte älskar att umgås med.

5. Sätta en deadline
För att ni båda ska se ljuset i tunneln måste ni i den mån det går sätta ett ungefärligt slutdatum för ert distansförhållande. Det här är bränslet för att orka och få den extra energi som behövs för att hålla relationen vid liv under tiden ni inte kan bo tillsammans.

6. Peppa varandra
En dag är en av er ledsen medan den andra är peppad. Se till att finnas där och stötta den andra då. Ge och ta emot energi när det behövs helt enkelt!

7. Överraska
När man fysiskt är nära varandra är det relativt lätt att visa sin uppskattning. På distans är det mer utmanande. Ett litet brev, ett foto i brevlådan, en liten present eller ett spontanbesök betyder väldigt mycket.

8. Håll ut och bit ihop
Tanken är ju inte att ni ska ha ett distansförhållande för evigt. När det känns tufft; håll ut och bit ihop och kom ihåg – detta är endast tillfälligt.