50 år sedan Svensson höll till höger

”Håll dig till höger, Svensson” är en sång skriven av Peter Himmelstrand och inspelad av The Telstars 1967. Sången handlar en man som vänsterprasslar och ”vänsterknäcker” där refrängen lyder ”Håll dig till höger, Svensson, håll dig till höger Annars slutar det bara med en smäll”. Sången skrevs samma år som omläggningen till högertrafik 1967 och låg på Svensktoppen 3 veckor samma år.

3 september 2017 var det exakt 50 år sedan Sverige lade om från vänster till högertrafik. En stor förändring som under en längre genomgått heta debatter. Det hade till och med hållits en folkomröstning 1955 där en majoritet av Sveriges befolkning gav ett rungande nej, något som senare ignorerades av regeringen och genomfördes ändå. Högertrafikomläggningen, som också kallats Dagen H genomfördes söndagen den 3 september 1967 klockan 05.00.

högertrafik
Högertrafikomläggningen på Kungsgatan, Stockholm, 3 september 1967.

Det krävdes år av förberedelser för detta stora projekt, man byggde om, bytte skyltar, drev en omfattande informationskampanj i radio och tv, delade ut klistermärken med det klassiska”H:et” på med mera.

Källa: Wikipedia