Spretig efterfrågan på bostadsmarknaden enligt mäklarna

bostadsmarknadenFastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar på en fortsatt fördel för säljarna men minskad efterfrågan jämfört med augusti förra året. Mäklarna rapporterar om en spretig efterfrågan på bostadsmarknaden med stora variationer mellan olika områden och bostäder.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån har 430 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 6,38 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna).

Det kan jämföras med 6,36 när samma fråga ställdes i juni. Det är alltså en fortsatt fördel för säljarna men en nedgång jämfört med förra året. Stockholmsregionen sticker ut med en siffra på 4,61, det vill säga en fördel för köparna på marknaden.

– Bostadsmarknaden just nu känns spretig och våra mäklare upplever det svårt att bedöma efterfrågan och prisnivåer. Det gäller både övergripande och för enskilda bostäder. Det finns en stark efterfrågan på vissa typer av bostäder samtidigt som tuffare krav på finansiering börjar få effekter, säger Johan Engström, ny VD på Fastighetsbyrån.

– Vi märker även att det blivit vanligare att konsumenterna väljer, eller måste, sälja först och köpa sen för att veta exakt vad man kan röra sig med.